How to? Stappenplan scheren voor een gladde huid

Een perfecte gladde huid krijgen? Dat is afhankelijk van een aantal factoren.
Zorg er in iedere geval voor dat je de tijd neemt om te scheren. We begrijpen dat je soms net even wat langer in je bed wilt blijven liggen, maar kom op: ‘s avonds een vent, ‘s ochtends een vent!

Met ons stappenplan ben jij straks een ‘smooth guy’.

1. Zorg ervoor dat je gezicht goed schoon is

Wil je liever in de ochtend scheren? Dan is dat een goeie keuze want je huid is dan meer ontspannen en dan zal het mesje er soepel overheen glijden. Voor een minder opgezwollen gezicht is het beste dat je huid ‘wakker wordt’. Ga dus eerst even douchen, de stoom, zeep en het warme water zorgen ervoor dat je huid en de haartjes zachter worden. Voor het echte werk: was je huid goed voordat je aan de scheerbeurt begint, zeker als je vooraf niet doucht. Gebruik bij voorkeur glycerinezeep. Inzepen met warm water en afspoelen, een kind kan de was doen!
Wat ook goed is voor je huid, is een scrub gebruiken. Heb je de Cowshed Refining Facial Scrub-Bullocks al eens geprobeerd? De scrub verwijdert dode huidcellen en voorkomt ingegroeide haren, die voor ontstekingen en littekens kunnen zorgen.  Let op: ga niet gelijk scheren na het scrubben, neem eerst een lekkere espresso en laat je huid even met rust!

bullocks_facescrub

2. Maak die huid maar nat!

Gebruik een warm washandje en houd deze 30 seconden tegen je baardharen, bij een gevoelige huid doe je dit tot ongeveer 2 minuten. Je haartjes en huid worden er zachter door. Het mesje glijdt ook weer beter. Irritaties wil je natuurlijk niet! Heb je al een zachte huid? Dan vervang je het warme water voor het koude water. Zo voorkom je dat je huid geïrriteerd raakt of een beschadiging krijgt.

3. Kies jouw favoriete scheerproduct
Gebruik een scheer­product, maar in het algemeen geldt: gebruik er niet te veel van. In veel algemeen verkrijg­bare producten zitten para­benen, sili­conen, minerale oliën en/of natrium­lauryl­sulfaat. Deze toevoe­gingen zorgen er o.a. voor dat het product langer houd­baar is en dat het goed op­schuimt. Echter, ze kunnen ook zorgen voor huid­irritatie. Maar voor wat voor product ga je? Je hebt verschillende types waar je uit kunt kiezen; scheerschuim, scheergeld, scheerolie, scheerzeep, scheercrème, scheertalk (talkpoeder) en preshavecrème. Wij nemen voor het gemak de scheercrème en de scheerzeep. Je kunt dit gemakkelijk vanuit de pot scheren of in een kommetje met water mengen.
rn6< Scheer­crème is de zachte variant van scheer­zeep en zit doorgaans in een pot, tube of pompje. Hoewel je de crème goed met je handen kunt aanbrengen, gebruik je bij voorkeur ook hier de schee­kwast. Zo zal de crème beter opschuimen, waardoor hij beter zijn werk kan doen.
Scheercreme
Scheerzeep is een harde ronde zeep in een bakje, ook verkrijgbaar als staaf in een houdertje. Bekijk onze scheerzepen met bijvoorbeeld Aloë Vera voor een zachte huid eens!
Dit product gebruik je met de scheer­kwast. Hoe? Bevochtig alleen de top van je scheer­kwast en breng hiermee een kleine hoeveel­heid van het product aan. Laat de scheerzeep eerst opschuimen in het bakje, door de kwast heen en weer te bewegen.
Na gebruik de kwast goed uitspoelen met warm water, uitschudden, droog­deppen en hangend in een houder (in een goed geventileerde ruimte) laten drogen. Zo kan het resterende vocht niet ophopen bij de aanzet van de haren, waardoor de kwast langer meegaat. Berg overigens een vochtige scheer­kwast nooit op in een toilettas.Voor het eerste gebruik: maak de haren van de kwast schoon in warm water met een druppeltje afwas­middel of milde shampoo. Kwasten kunnen namelijk in het begin een geur hebben, omdat ze gedesinfecteerd zijn. Weet ook dat een nieuwe kwast tot wel honderd haren kan verliezen… ook dat is dus geen reden tot paniek.

4. Een scheerkwast gebruiken?

Scheer­kwasten bestaan in alle soorten en maten, van 5 tot 500 euro! De prijs wordt vooral bepaald door de haarsoort die is gebruikt en het type handvat. Plastic hand­vatten zijn het goed­koopst en ivoren handvatten, die tegenwoordig uit oude biljart­ballen worden gedraaid, zijn het duurst. Gebruikte haar­soorten zijn (oplopend in prijs) kunst­haar, varkens­haar, Chinees varkens­haar (steviger), zijdas, kunst­das, buik­das en zilver­spits (Silvertip). Laatstgenoemde is het meest zacht en deze haren houden het best vocht vast, zodat het scheer­product beter opschuimt.1ej877sds

Let op: met een scheerkwast van echt dassenhaar nooit draaibewegingen maken, want dan kunnen de haren afbreken! De daskwast alleen heen en weer bewegen zoals een schilder; dit wordt ook wel ‘klappen’ genoemd. The Shaving Company heeft een breed assortiment aan scheerkwasten met dassenhaar, daar moet vast wat voor je bij zitten!

 

5. Gebruik een scherp mesje

In het algemeen geldt: bespaar niet op mesjes. Een bot mes kan de baard­haren uit het gezicht trekken (epileren) in plaats van afsnijden! Boven­dien kan door een bot mesje de huid beschadigen.
Als je je hebt gesneden, stelp je het bloed van een klein wondje snel met aluin: een dubbel­zout van kalium- en aluminium­sulfaat.
Welk scheermes het best bij je past, hangt voor­namelijk af van hoe­veel tijd je aan je scheer­beurt wilt besteden.

Scheermes Edwin Jagger


6. Optimaal resultaat? Gebruik beide handen

Gebruik tijdens het scheren je beide handen: de ene hand om de huid strak te trekken, de andere om te scheren. Maak rustige, zorgvuldige bewegingen en oefen geen druk uit op het mesje, laat dus het mesje het werk doen. Het scheer­mesje moet licht over de huid glijden, zowel met de haar­groei mee als tegen de haar­groei in. Begin je scheerbeurt met de bakkebaarden, de wangen, de hals en de kaken. De haartjes op je kin en het snor­gedeelte zijn stugger: door deze als laatste te scheren, kan het scheer­product hier langer inwerken en is de kans op irritatie kleiner.

7. Even spoelen dat mesje!

Tijdens het scheren moet het mesje regel­matig onder de kraan gespoeld worden, zodat het elke keer als het op de huid geplaatst wordt niet alleen goed nat, maar ook goed schoon is. Restjes van schuim en haartjes maken het scheren moeilijker en vergroten de kans op sneetjes en wondjes. Ook bij meervoudige mesjes geldt dat je deze steeds afspoelt onder de kraan om ze schoon te houden: dus niet tegen de rand van de wasbak slaan om de haartjes eruit te kloppen, omdat de mesjes dan kunnen beschadigen.Tip: na de scheerbeurt spoel je je scheer­mesje grondig uit en schud je het water eraf, om het vervolgens in de houder te laten drogen. Niet afdeppen of afdrogen; zo voor­kom je dat het voor­tijdig bot wordt!

8. Tweemaal scheren

Voor het beste resultaat wordt twee keer scheren aanbevolen
De eerste keer met de groei­richting mee, de tweede keer (opnieuw inzepen) tegen de groei­richting in. Dit laatste wordt ook wel “uitscheren” genoemd. ScherenOm te bepalen in welke richting de baard­haren groeien, wrijf je met je hand over je gezicht en hals. Als je weer­stand voelt, ga je tegen de groei­richting in.Let op: bij een zeer gevoelige huid kun je beter niet tegen de groei­richting in scheren: beperk je in dat geval dus tot één keer scheren in plaats van tweemaal!

9. Spoel je gezicht af en kalmeer je huid

Om restjes schuim en haartjes te verwijderen, spoel je je gezicht goed af: eerst met lauw water, vervolgens met koud water. Het koude water sluit de poriën en dat geeft een fris tintelend gevoel. Daarna met een schone handdoek droog­deppen (niet wrijven).
Scheren blijft stress voor de huid, zelfs als je je elke dag scheert. Breng daarom na afloop een after­shave ­product aan om hem te kalmeren c.q. verzorgen. Een gevoelige huid heeft bij irritatie verschijnselen van rode vlekken en/of droge plekken al dan niet in combinatie met een branderig gevoel (ook wel “scheerbrand” genaamd), daarom gebruik je in dat geval het best een product zonder alcohol, zoals crème of after­shave ­balsem, om de huid te voeden en uitdroging te voorkomen.

Aftershave

TIP:
Geef je huid af en toe rust: scheer met mate, tenzij je behoort tot de cate­gorie ‘uiterst bebaarde mannen’. Elke 2 tot 3 dagen is een goede leidraad. Aan een baard van een dag zal geen mens zich storen.