Schoenwas vs schoencrème

Was (wax) of crème, waar kan ik het beste mijn schoenen poetsen? Een vraag die geregeld opkomt.

Het grootste verschil tussen een was en een crème zit hem meestal in de wijze van aanbrengen en waar je eigen voorkeur naar uitgaat. Een was wordt het makkelijkst aangebracht met een katoenen doek, bijvoorbeeld een oud t-shirt. Door in een draaiende beweging met de doek over de was te gaan, wordt de was zachter en hecht deze makkelijk aan de doek. Het aanbrengen van de was op de schoen gebeurt vervolgens ook met een licht draaiende beweging.

Een crème breng je normaal gesproken aan met een borstel. Hiervoor zijn speciale insmeerborstels verkrijgbaar. Schoenème is van zichzelf al zacht, daardoor brengt het erg makkelijk aan op de schoen. Heb je bijvoorbeeld gaatjes schoenen, dan verdient crème die je aanbrengt met een borstel de voorkeur boven was. De was die in je de gaatjes smeert, is er vaak lastig weer uit te krijgen.

Verder heeft een crème door de structuur een iets hogere verzorgende werking dan de was. De beschermende werking van de was is daarentegen weer iets hoger dan die van de crème.

Een goede schoenwas of schoencrème is gebaseerd op bijenwas. Bij bepaalde merken bevat de slechts de crème bijenwas, let hier eventueel op bij de keuze. Bij merken als Saphir en La Cordonnerie Anglaise zijn zowel de was als de crème op basis van bijenwas.

Kort gezegd wordt de keuze meestal bepaald door welke wijze van aanbrengen de voorkeur geniet. Bij de betere merken zit er weinig verschil tussen de verzorgende en beschermende werking. Voor een optimaal resultaat poets je de schoenen de ene keer met een was en de andere keer met de crème.

Links:
De Médaille d’Or lijn van Saphir
De basis lijn van Saphir