Welke kleur schoenpoets moet ik gebruiken?

Het geregeld poetsen van een paar schoenen zorgt ervoor dat ze langer mooi blijven. Het is daarbij allereerst van belang dat een goede schoenwas of schoencrème wordt gebruikt, zoals bijvoorbeeld de Médaille d’Or lijn van Saphir.

Maar na het kiezen van een goede crème of was (wat is het vershil?) is het ook van belang de goede kleur te gebruiken. Voor zwarte schoenen is dat niet zo lastig, zwart is zwart en daar gebruik je zwarte schoenpoets voor. Maar bij bijvoorbeeld bruine schoenen kan dit een stuk lastiger zijn. Er zijn veel verschillende kleuren bruin en zelfs schoenen in een kleur als cognac kunnen nog verschillen van een ander paar dat ook cognac is. Dus welke kleur kies je dan?

De kans dat de kleur van een crème of was exact overeenkomt met de kleur van de schoenen is klein. Mocht dit wel zo zijn, dan kies je logischerwijs die kleur schoenpoets. Maar anders is het aan te raden de schoenen veelal met neutrale was of crème te poetsen en slechts af en toe met de gekleurde schoenpoets (en dan de kleur die het meest dichtbij de kleur van de schoenen ligt). Op die manier blijf de originele kleur van de schoenen het langst behouden.